August Højrup

1918 - 1985

August Højrub - 25 år
Højrup kommer oprindelig fra Kolding. Her boede han med sine forældre oppe på Agtrupvej. I 1932 kom han i lære som frisør hos Ferdinant Honoré, som er John Funders morfar.

Højrup kom til Frederiksværk i sommeren 1942. Familien boede først i Kregme. Sønnen Knud fortæller -  Far fortalte ofte om, at de boede helt oppe under teglene, og at de fik reddet julemid- dagen, fordi der kørte en lastvogn med fisk forbi (sikkert fra Hundested), som tabte en stor torsk, da den svingede. Det gav dejlig mad på bordet både Jul og Nytår. Det var hårde tider dengang, svært for os at forstå. I foråret 1943 flyttede de til Formernes Hus på Vognmandsgade 5. 

Højrup var først ansat på DFJ. Senere blev han kommunal brandmand. I år 1946 ca. startede han som byens første pølsemand. Jeg har fra Knud Højrup fået tilsendt et par avisudklip fra 1972, som handler om, hvorfor byen fik sin pølsevogn. 

Klik på dem og læs om de fattige og riges paradis.

Knud Højrup KLIK  HER KLIK  HER

Link til Knud Højrups hjemmeside.
www.khoejrup.dk

Højrups Pølsevogn i år 1950

Højrups Pølsevogn

Nyhusgade nr. 6

Huset i Nyhusgade

Højrup lod dette hus bygge i sommeren 1958. Et lidt specielt hus på den tid. Der var ingen loftrum. Det indvendige loft gik helt op til spærene. Mellem dem var der lagt presset halmplader. Disse kunne så fungere som isolering og loft, samtidig var det smart og besparende. Der var jo stadig mangel på visse byggematerialer. 

Højrup år ca.1950

Det var brydeklubben Heros, der  fik overtalt August til at komme til Frederiksværk, for at begynde at bryde for deres klub. På daværende tidspunkt boede August i København og var bryder i klubben C.I.K. August Højrup var en meget talentfuld bryder. Han vandt mange mesterskaber for Heros.

Højrup blev gift med Helga født Vindberg. Hun døde desværre allerede i 1978 og blev kun 63. Sammen fik de to sønner. Den ældste - Jesper døde i Fuengirola - Spanien 1987. Den yngste Knud bor i Hjørring i Nordjylland. Han er nu ansat som test-chef i et edb-firma.

Højrups Pølsevogn som den ser ud i år 2006

Ågrillen 2006

Rejsegilde på Nyhusgade nr. 6

Sommeren 1958
Sommeren 1958

Bagerst nr. 2 fra venstre August Højrup
Længst til venstre Tømrerlærlingene Hans og Ole 

Jesper Højrup længst til venstre, Ole Ryberg,  Hans Blomhøj, ukendt August Højrup med ryggen mod hegnet.
Nærmest kameraet med kasketten er Emil Knudsen også kaldet "Guldfinger"

Kender du nogle af håndværkerne på disse to billeder, så skriv til mig på hans@blomhoej.dk .