Karen Nielsdatter 

1786 - 1840

Datter af Niels Pedersen 1741-1831 og Anna Christensdatter 1748-1825


Mette
Fra Mettes Bog
og
Knud Rotvels notater
  • Født på Tårnhøjgård
  • Søskende: Sidse, Dorthea, Mette, Peder, Anna og Karen.
  • Erhverv: Gårdmandskone
  • Gift med Henrik Hansen 29. december 1817.
  • Død: i 1840,  hun blev kun 56 år.
KLIK HER
Niels Pedersen og hans kone havde 2 døtre: Mette og så Karen, som blev min mormor. Dette er alt hvad Mette skriver i sin bog om sin mormor. Mormoderen overtog fæstegården sammen med sin mand Henrik i 1831. Klik på billedet og se stenen i stort format.
Egne notater:
I Mettes Bog står der noteret på stamtræet sidst i bogen, at Karen Nielsdatter er født 1794 og død i år 1837. Jeg tror, det er en fejl.
Karen får 4 børn alle piger, Maren i 1817, Mette i 19, Ane Katrine i 23 og Ane i 1826. Maren blev født ca. 9 måneder før forældrene blev gift.
Knud Rotvels notater:
Knud skriver om Karens storsøster Mette følgende

METTE NIELSDATTER * 1777 13/4 i Kirke Stillinge
Datter af gdm. Niels Pedersen og hans anden hustru Anna Christensdatter; hans første hustru også Anna
(Dorothea?) Christensdatter.

Mette var nr. 2
(3) barn i ægteskabet. Niels Pedersen og Anna fik i alt 7 (6) børn, men kun to af dem blev voksne, nemlig Mette og nr. 7 Karen, der er født i 1786.

Mette blev konfirmeret i 1793 i Stillinge Kirke. Hun var da 16 år gl., men den gang var det almindeligt, at man blev konfirmeret i 16-17 års alderen, ja sommetider senere.

Som gårdmandsdatter blev hun ikke sendt "ud og tjene". Ved folketællingen 1/2 1801 boede hun stadig hjemme sammen med sin søster. På gården tjente samtidig en tjenestedreng, der hed Henrik Hansen og som var på alder som Karen. Der var romantik i luften mellem disse to, der i øvrigt var fætter og kusine.

Men Mette - året efter var det åbenbart for alle at hun var højst frugtsommelig. Hun var 24 år og stadig ugift, men var kommet en del sammen med Jens Christensen
(21 år), en søn af gdm. Christen Hansen Bildsø.

Niels Pedersen kunne ikke tænke sig, at hans datter skule have et barn udenfor ægteskab. Men tiden var knap og der blev i en fart søgt kgl. bevilling til ægteskab mellem Mette og Jens.
Den 14. februar 1802 fødte Mette en lille pige.
Den 15. februar blev den kgl. bevilling udfærdiget og
den 19. februar kunne sognepræsten vie de to unge i Stillinge Ke. hvorefter han kunne døbe den lille: Anna Cathrine uden at skulle føje de famøse ord til: Uægte barn.

Den gamle Neils Pedersen var forlover sammen med Christen Hansen, men dermed holdt også velviljen op. Som fadder til den lille pige finder vi kun Christen Hansens familie:
Maren Christensdatter
Hans Christensen
Ole Christensen, som alle var Jens søskende.
(Maren Christensdatter blev i øvrigt mor til Ane Hansdatter, Hans Nielsens 2. kone på Huusbjerggård).

Allerede 2 år efter døde Mettes mand og i kirkebogen står følgende: "Begravet 5/11 indsidder Jens Christensen af Bildsø, Christen Hansens søn, 30 år gl. * 16/7 1780. Fik pension som invalid.

Men uheldet forfulgte Mette. Ved folketællingen 18/2 1834 bor hun stadig på Tårnhøjgård som enke hos sin svoger Henrik Hansen og søsteren Karen, men samtidig har hun hos sig en datter Ane Marie Hansdatter.

Ved at søge i den gamle kirkebog finder vi så følgende under 16/2 1822: "Døbt uægte barn Ane Marie Hansdatter. Moderen enke Mette Nielsdatter udlagde som barnefader til Ane Marie en ugivt mand i Breining i Jylland, ved navn Hans Pedersen, som kom rejsende og logerede der om natten".
Som fadder blev indskrevet: Gdm. Jens Pedersens datter Inger af Bildsø
                                                     "       "             "       søn Peder af Bildsø
                                                 Indsidder Henrik Hansens kone
                                                 Gdm. Lars Hansen i Bildsø
                                                 Hmd. Hans Hansen i Ke. Stillinge.

Endnu i 1845 boede Mette og hendes datter på Tårnhøjgård hos Henrik Hansen, men søsteren Karen var død i 1840.
Fra Lone Mobergs slægtsforskning.
Adresser:
f. Tårnhøjgård
Notater:
1786 29/10 Hans Pedersens kone bar barnet, Jørgen Larsens kone stod hos. Testes: Ejler Christensen, Peder Christophersen Møller, Jacob Abrahamsen Smed, alle her i byen.
1801 1/2 boede på Tårnhøjgård hos faderen Niels Pedersen, 14 år m fætter Henrik Hansen, 14, tjenende her.
1840 Skifter HH med døtrene Maren 22, Ane Cathrine 16, Anne 14. HH er selv formynder.