Ingeborg Hansen

1908 - 2003

Datter af Hans Christian Hansen 1877-1955 og Johanne Hansen (født Jensen) 1888-1966

Med hjælp fra
Erik Hansen, tv
og
Rolf Jonshøj, th
  • Født i Hellerup 21/11
  • Konfirmeret 1922 i Gentofte Kirke
  • Søskende: Ingen
  • Erhverv: Var ansat på et sagførerkontor i Østifternes Kreditforening
  • Børn: Ingen
  • Død i Gentofte 20. april, 94 år
 

Ingeborg Hansen

Erik Hansen 1916-2010 (2.6) har fortalt mig følgende:

Ingeborg blev kaldt Ingse af hele familien. Hun er Mettes ældste barnebarn og Christian og Johannes eneste barn.

Ingse var i mange år forlovet med Christian. Han var tysk og kom fra Slesvig. Hans far var politibetjent. De havde lært hinanden at kende gennem Dansk Vandrelaug.  

Erik fortæller, at han i 1938 eller måske 39 smuglede penge ned til Christian i Tyskland. Det foregik på den måde, at pengene blev pakket ind i nogle gummi fingertutter og derefter lagt ned i en feltflaske, som blev fyldt med kaffe. Pengene var et lån til Christian, som på det tidspunkt studerede i Wernigerode lidt syd for Hamborg. Christian blev under krigen indkaldt til den tyske værnemagt og blev senere som soldat udstationeret i Danmark under besættelsen. Det var ikke let for Ingse at være forlovet med en tysker og Johanne, Ingses mor, var også meget imod den forbindelse. Så det endte med at forlovelsen blev ophævet.

Ingse blev ikke gift og fik heller ikke nogen børn. Hun boede i sine forældres hjem Sødalen 1 i Gentofte en stor 3 etagers ejendom, som hun senere arvede. Ingse var i mange år ansat hos bogforlaget Gyldendal som kontordame. (Hendes (forlovede) Christian overlevede krigen og blev senere gift)

Ingeborg og til højre hendes mor Johanne med Ingse

 
Et gammelt julekort fra Ingses farmor Mette. Det var lagt ved julegaven til Ingse.
KLIK PÅ KORTET FOR AT VENDE DET

 

Jeg har modtaget denne mail fra Rolf Jonshøj i april 2003:

Hej, Hans -

Til din information:

Slægtens ældste, nemlig Hans Christian Hansens datter (og eneste barn) Ingeborg Hansen er død påskedag, søndag den 20. april. Hun bisættes fra Gentofte kirke torsdag 1. maj klokken 14.

"Ingse", som de fleste kaldte hende, boede livet igennem ugift i sit forældrehjem, Sødalen 1 i Gentofte. I efteråret 2002 flyttede hun dog omkring 100 meter bort, til plejehjemmet Salem, Mitchellsstræde 5. Det var her, hun døde i søndags. Få uger forinden havde hun netop underskrevet salget af Sødalen 1.

Ingse havde i årevis været plaget af et svagt hjerte, der gav hende mange smerter, og det var et nyt akut anfald, der førte til hendes død. Da hun døde, havde hun netop familiebesøg. Det var hendes fætter Niels Hansens datter Kirsten (samt muligvis andre), der var på besøg.

Min far, Ingses fætter Ole Jonshøj, der i dag bor i Malling mellem Odder og Århus, besøgte Ingse i hendes hjem i fjor og atter nu i vinter på plejehjemmet.

Selv nåede jeg at besøge hende på Salem to-tre gange, senest 14 dage før hendes død. Hun var da atter i relativ vigør og i godt humør efter en langvarig svaghedsperiode, og vi sludrede hyggeligt et par timer. Hun benyttede lejligheden til at forære mig en interessant båndoptagelse, som du og resten af slægten forhåbentlig kan få fornøjelse af. Her er historien:

Båndet (et gammelt spole-til-spole bånd) er en overspilning af en fire-fem minutter lang hilsen, som oldemor Mette i 1933 indtalte på grammofonplade til Ingse i anledning af hendes 25 års fødselsdag den 21. november. Indtalingen skete ifølge Ingse i en af de små pavilloner, der er bygget ind i hegnet rundt om Kongens Have, så dette "atelier" må have ligget i Gothersgade eller Kronprinsessegade. Her holder Mette en hjertelig lille tale, som om hun står ved festbordet, og synger endda undervejs et lille salmevers.

Dagen efter mit besøg hos Ingse havde jeg lejlighed til at genemlytte båndet på en af DR's maskiner her i studiet på Christiansborg, og bagefter ringede jeg til Ingse. Hun havde været bange for, at båndet efter mange års henliggen ikke længere lod sig aflytte, og hun blev utrolig glad, da jeg kunne fortælle, at det sagtens gik, og at jeg med stor fornøjelse havde hørt min oldemors stemme, for første gang i mit liv (hun døde nemlig fem dage før jeg blev født). Jeg fortalte Ingse, at jeg håbede at kunne overføre indtalingen til kassettebånd, så hun selv igen kunne høre den gamle hilsen, og det glædede hun sig til. Desværre nåede hun det altså ikke...

Ingse mente i øvrigt, at Mettes oprindelige indtaling var sket på "stålbånd", altså den allerførste båndoptager-generation, men mig bekendt fandtes det ikke i 1933. Så jeg svarede, at efter min mening måtte det have handlet om en grammofonplade, og egentlig kunne det være sjovt at vide, hvor den var henne, eller om den var gået til. Da dæmrede der noget for hende: Pladen lå vistnok i skrivebordet hjemme på Sødalen 1, mente hun. Vi talte om, at vi skulle prøve at finde den frem, men altså ....Akja.

Min plan er stadig, udfra båndoptagelsen eller grammofonpladen, at få renset Mette Christensens noget støjplagede hilsen og stemme og få resultatet overført til et moderne medie (kassettebånd og/eller CD), eventuelt også til en mp3-fil. Så skulle du blive i stand til at lægge den ud på din hjemmeside, så hele slægten kan lytte til Mette. Du skal høre nærmere.

Mange venlige hilsner - Rolf Jonshøj

Her er et link til siden med "Mettes tale" . Den er nu lagt ud som en mp3-fil i sin oprindelige støjplaget version.

TOP