Valborg Marie Hansen

1885 - 1970

Efter samtale med Nanna Hansen
Nanna, Marie Hansens svigerdatter
  • Født i Kirke Stillinge den 1. maj
  • Søskende: Anna 1876, Christian 1877, Vilhelm 1879, Karen 1881, Henrik 1883, Frederik 1886, Alfred 1889, Søren 1891, Poul 1892, Elisabeth 1898.
  • Erhverv: Husmor
  • Gift: I 1911 i Sions Kirke på Østerbro med Ove Laurits Hansen.
  • Børn: Viggo 1911, Erik 1916, Niels 1919.
  • Død i Holbæk den 30. dec., 85 år.
Marie er her 54 år

Marie i år 1939

Marie var kun  9 år, da hun kom ud at tjene på en gård som gåsepige/lillepige. Det var en vanskelig tid for hende, hun måtte dele seng med køkkenpigen, og Marie skulle ligge inderst mod den kolde ydervæg, fordi køkkenpigen påstod at hun ikke kunne tåle kulden i sin ryg.

Marie var særdeles godt begavet, hun fik dog aldrig nogen egentlig uddannelse. Som godt 20 åring træf hun sin kommende mand Ove Hansen. Han var sømand, senere blev han maskinmester.
Da Marie fik sin første søn Viggo, boede hun i København. På det tidspunkt sejlede Ove på langfart, han var væk et helt år af gangen, og det havde Marie svært ved klare, så det endte med at han gik i land. De bosatte sig derefter i Holbæk, hvor de fik sønnerne Erik og Niels.

Marie var medlem af Kvindernes Fredsliga det meste af sit voksenliv. Hun var også meget religiøs, men altid åben over for andre trosretninger. Sammen med sin mand gik hun til esperanto, det havde de stor fornøjelse af i mange år.

I 1932 dør Ove, og det slår Marie helt ud. I mange år sørger hun virkelig dybt, det er måske grunden til, at hun aldrig fik sig et arbejde? Hun var tros alt kun 47 år, da hun blev enke.

I 1950 flytter Marie til Høng. Her byggede hun og hendes søster Ane Catrine (vi kaldte hende for faster Anna) et hus, som de selv havde tegnet. Huset ligger på Lindevej, det er med røde mursten, der er en hoveddør i midten og en lejlighed til hver side.
Marie havde sin helt klare menig om, hvordan hendes nye have skulle se ud. Der skulle selvfølgelig være en urtehave, så hun og Ane kunne være selvforsynende med grønsager, derudover havde hun et ønske om en naturgrund med birketræer. Hun cyklede til Tissø for at hente skovbund med skovsyre, og efterhånden blev hendes have også lige sådan, som hun havde tænkt sig.

6 piger
Til venstre søstrene Elisabeth og Marie og til højre svigerinderne Jensine og Johanne.
Bagerst står Ingeborg (Ingse), som er datter af Johanne og Maries storebror Hans Christian. Den stående pige til venstre, kender vi ikke?
       Fra Maries album:
Ove Laurits Hansen - Billedet til højre er Ove med sine 3 sønner fra venstre Niels, Viggo og Erik
Marie med sin familie 1. maj 1955 (70 år) Bagerst fra venstre Niels, Erik, Sigrid, Viggo, Jens Ove Frede. I mellemste række
 Nanna, Solveig, Ruth og Vibeke. I forreste række Birgitte, Kirsten, Marie med Kristian på skødet, Annette og Knud. 


Et julekort til Fru Marie Hansen julen 1935 fra hendes storbror Jens Vilhelm og hans hustru Ingeborg.
 Klik på kortet og se det i stort format.

Marie med to børnebørn - men hvem? Pigen ligner Kirsten.

 

Kilde: Fra Lone Mobergs Slægtsforskning

1885 Født på Valborgsdag - deraf navnet
1895 i tjeneste hos Søren Christensens og Stine i Stillinge - men rendte over til sin Bedste for trøst
1898 hos Andersen i Slagelse under konfirmations forberedelsen
hos Karen Christensen i Mullerup, men rendte af pladsen
hos "tante" i Holbæk
Højskoleophold på Askov
"Tante" arr. ophold i England hos en fiskeimportør
Plads i det tyske Sønderjylland
Gift i Sions Ke, Østerbro 1911 med Ove Laurits Hansen, født 7. februar 1886 i Roskilde, død 9. november 1932 i Holbæk, begravet 13. november. Han blev kun 46 år.
Sejlet med Chr. d.8. og United States på USA-fart
Da Niels blev født gik han i land og blev maskinmester på Holbæk El-værk. Død af lungebetændelse efter brok-operation
Top